15.05.2024.
Potpisan Sporazum o saradnji između Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine Danas je potpisivanjem sporazuma realizovana inicijativa za uspostavu saradnje između Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine i Konkurencijskog Vijeća Bosne i Hercegovine. Cilj sklapanja ovakvog sporazuma je olakšavanje aktivnosti, povećanje transparentnosti i efikasnosti primjene zakona i drugih propisa koji se odnose na zaštitu tržišne konkurencije i emisiju i promet vrijednosnih papira, nadzora nad provođenjem zakona i drugih propisa, te pristupa podacima i raspoloživoj dokumentaciji kojom navedene institucije raspolažu.
26.04.2024.
Osnovano novo društvo za upravljanje fondovima Na svojoj 130. sjednici održanoj 18.4.2024. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje Društva za upravljanje fondovima SAFE INVESTMENT d.o.o. Sarajevo.
27.03.2024.
Uspješna emisija obveznica Mikrokreditnog društva CREDO CENTAR d.o.o. Mostar Nakon što je u februaru ove godine odobrila zahtjev Mikrokreditnog društva CREDO CENTAR d.o.o. Mostar za emisiju obveznica javnom ponudom putem Sarajevske berze-burze vrijednosnih papira d.d. Sarajevo, Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj jučerašnjoj sjednici pomenutu emisiju proglasila uspješnom. Naime, u emisiji je u periodu od 8. - 15.03.2024. godine javnom ponudom putem berze upisano i uplaćeno 56.974 obveznica po cijeni od 10,00 KM. Obveznice nose fiksnu kamatu od 5,00% godišnje uz kvartalni obračun i isplatu kamate, a isplata glavnice se vrši po dospijeću za tri godine, odnosno 26.03.2027. godine.
04.03.2024.
Uspostavljena saradnja između Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine Inicijativa za uspostavu saradnje između Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika akademske zajednice danas je formalizirana potpisivanjem Sporazuma između ove institucije i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
01.03.2024.
Čestitka povodom Dana nezavisnosti Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine želi sretan 1. mart, Dan nezavisnosti, svim građankama i građanima naše domovine, uz želju da zajedničkim snagama gradimo prosperitetnu budućnost i jačamo ekonomiju Bosne i Hercegovine.
10.01.2024.
Komisija za tržište kapitala Crne Gore i Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH potpisale Memorandum o međusobnoj saradnji Danas su u prostorijama Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine predstavnici regulatora tržišta kapitala Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine potpisale Memorandum o međusobnoj saradnji, razmjeni informacija i međusobnoj pomoći.
29.12.2023.
Komisija odobrila zahtjev za osnivanje novog društva za upravljanje fondovima Na svojoj 112. sjednici održanoj 28.12.2023. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje UniCredit Invest BH društva za upravljanje fondovima d.o.o. Mostar.
05.12.2023.
Zbog štete nanesene društvu FDS d.d. Sarajevo Komisija nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja.
30.11.2023.
Oglas o datumu i uslovima za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova brokera i dilera i stručnog ispita za obavljanje poslova investicijskog savjetnika/investicijskog menadžera na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH Na osnovu člana 10. tačka 9. i član 11. tačka 13. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire (“Službene novine Federacije BiH”, broj 39/98, 36/99, 33/04, 92/13 i 06/17), člana 103. Zakona o tržištu vrijednosnih papira (“Službene novine Federacije BiH”, broj 85/08, 109/12, 86/15 i 25/17) i člana 34. Pravilnika o ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira (“Službene novine Federacije BiH”, broj 31/09, 73/09, 66/11, 87/12, 46/13, 36/14 i 96/15), Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH objavljuje oglas o datumu i uslovima za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova brokera i dilera i stručnog ispita za obavljanje poslova investicijskog savjetnika/investicijskog menadžera na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH.
30.11.2023.
Komisija pozdravlja napore istražnih organa na rasvjetljavanju okolnosti pokušaja ubistva dr. sc. Mateja Živkovića Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja napore i djelovanje istražnih i pravosudnih organa na rasvjetljavanju pokušaja ubistva dr. sc. Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije, o kojima je putem medija jučer upoznata šira javnost. Komisija dalje izražava nadu da će se u najskorijem roku utvrditi motivi, te licu pravde privesti nalogodavci pomenutog krivičnog djela, kako bi konačno prestali zlonamjerni pritisci na rad Komisije, sve njene članove i radnike.