02.10.2023.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Komisija potpisali Sporazum o operativnoj saradnji U prostorijama Tužilaštva BiH, danas je između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine potpisan Sporazum o operativnoj saradnji.
27.09.2023.
Komisija Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku prezentirala analizu stanja i perspektive razvoja tržišta kapitala Jučer, 26.9.2023. godine, predsjednik i tri člana Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovali su 7. sjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te uvaženim zastupnicima predstavili iscrpnu analizu stanja i perspektive razvoja tržišta kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine.
21.06.2023.
Komisija poduzela mjere na borbi protiv kriminala u svojim redovima Komisija je protiv člana Komisije inicijala M.Ž. nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja sumnje da je, kao član navedene grupe za činjenje krivičnih djela, počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav. 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo iz člana 387. stav 2. a u vezi sa stavom 1. KZFBiH (nesavjestan rad u službi), te krivično djelo iz člana 349. stav 2. KZFBiH (Sprečavanje dokazivanja), krivično djelo Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. KZFBiH, a u vezi sa krivičnim djelom Organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH.
09.06.2023.
Oglas o datumu i uslovima za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja brokera i za sticanje zvanja investicijskog savjetnika/investicijskog menadžera na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH Na osnovu člana 10. tačka 9. i član 11. tačka 13. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire (“Službene novine Federacije BiH”, broj 39/98, 36/99, 33/04, 92/13 i 06/17), člana 103. Zakona o tržištu vrijednosnih papira (“Službene novine Federacije BiH”, broj 85/08, 109/12, 86/15 i 25/17) i člana 34. Pravilnika o ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira (“Službene novine Federacije BiH”, broj 31/09, 73/09, 66/11, 87/12, 46/13, 36/14 i 96/15), Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH objavljuje oglas o datumu i uslovima za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja brokera i za sticanje zvanja investicijskog savjetnika/investicijskog menadžera na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH.
01.06.2023.
Predsjednik Komisije Adnan Zukić učestvovao na poslovnoj konferenciji Ddays Treća poslovna konferencija DDays „Poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima “polikrize” – samo je neizvjesnost izvjesna!“ održana je 30. maja u Banjaluci, a na jednom je mjestu okupila najznačajnije predstavnike finansijskog sektora i sektora nekretnina iz BiH i regiona. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, Udruženja posrednika u prometu nekretnina i Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.
17.05.2023.
Poziv za iskazivanje interesa za polaganje stručnih ispita Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine poziva zainteresirana fizička lica koja se žele baviti brokerskim i dilerskim poslovima ili poslovima investicijskog savjetnika (menadžera) na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH da se obrate Komisiji.
14.04.2023.
Novi iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom djelu protiv fizičkih lica iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, te pravnih lica iz BiH, Slovenije, Švicarske, Austrije, Slovačke i Lihtenštajna zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: Organizovani kriminal, Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Zloupotreba ovlaštenja, Nesavjesno privredno poslovanje, Prouzrokovanje stečaja, Primanje nagrade za trgovinu utjecajem, Pranje novca i Manipulacije na tržištu u vezi sa spornim prometom dionicama GP ŽGP d.d. Sarajevo, promjenom vlasničke i upravljačke strukture društva te spornim transakcijama nekretninama, odnosno spornim aktivnostima koje su dovele do drastičnog umanjenja vrijednosti imovine društva GP ŽGP d.d. Sarajevo i izazivanju namjernog stečaja nad ovim društvom.
12.04.2023.
Komisija podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 22 fizička lica iz BiH, te brokerske kuće, četiri društva za upravljanje fondovima, dioničkih i društava ograničene odgovornosti iz BiH, Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije, kao i odgovornih lica u pravnim licima zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljena lica počinila krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i Manipulacije na tržištu u vezi sa prometom dionicama društva UNIOINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo.
01.03.2023.
Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine upućuje srdačne čestitike povodom 25. novembra, Dana državnosti, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine.
08.02.2023.
Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH potpisala Sporazum o operativnoj saradnji sa Finansijskom-Financijskom policijom Federacije BiH Sporazum o operativnoj saradnji između Finansijske-financijske policije Federacije BiH i Komisije za vrijednosne papire ima za cilj olakšavanje aktivnosti, povećanje transparentnosti i efikasnosti u osiguranju primjene i nadzora nad provođenjem zakona i drugih propisa koji se odnose na emisiju i promet vrijednosnih papira, nadzora nad provođenjem zakona i drugih propisa koji se odnose na finansijsko poslovanje, devizno poslovanje, unutrašnji platni promet, sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela privrednog i finansijskog kriminala i korupcije, jače kontrole s ciljem generalne i specijalne prevencije, te pristupa podacima i raspoloživoj dokumentaciji kojom raspolažu Strane potpisnice.