26.04.2024.
Novosti

Osnovano novo društvo za upravljanje fondovima

Na svojoj 130. sjednici održanoj 18.4.2024. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje Društva za upravljanje fondovima SAFE INVESTMENT d.o.o. Sarajevo.

Nakon što je krajem 2023. godine Komisija odobrila osnivanje UniCredit Invest BH društva za upravljanje fondovima d.o.o. Mostar, u aprilu ove godine izdavanjem dozvole Komisije okončana je procedura osnivanja Društva za upravljanje fondovima SAFE INVESTMENT d.o.o. Sarajevo. Ovime je i definitivno okončan period stagnacije u poslovima s vrijednosnim papirima na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine koji je trajao duže od decenije, budući da će pojava novih učesnika obogatiti ponudu i obim aktivnosti na tržištu.

Činjenica da se na tržištu kapitala pojavljuju novi investitori znak je da su urodile plodom aktivnosti Komisije, vrhovnog regulatora, u smislu uklanjanja negativnih pojava s tržišta i osiguravanja jednakih, zakonom propisanih uslova za sve učesnike na tržištu kapitala. 

Komisija nastavlja sarađivati s ostalim regulatorima, organima pravosuđa, kao i institucionalnim i privatnim investitorima na poboljšanju uslova za poslovanje na tržištu kapitala, kako bi se zadržao, pa i pojačao momentum razvoja ovog tržišta na opštu dobrobit svih njegovih učesnika, ali i svih građana Federacije Bosne i Hercegovine.